Komposztálási témák

Ismerj meg néhány környezetbarát alapanyagot

2023.11.07 15:40
Admin
Ismerj meg néhány környezetbarát alapanyagot

Ismerj meg néhány környezetbarát alapanyagot

Mi az a PLA?

A műanyag hulladék mennyisége egyre égetőbb probléma a Földünkön, a témával kapcsolatos cikkekben pedig gyakran találkozhatunk a PLA rövidítéssel, mely a PolyLactic Acid (politejsav) mozaikszava. Az Ökotermék webshopjában is számos PLA anyagból készült pohár, szívószál és tál található. Ha felmerült már Benned a kérdés, hogy pontosan milyen alapanyag a PLA és milyen tulajdonságokkal rendelkezik, akkor jó helyen jársz, az alábbi blogbejegyzésben többek között ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

A PLA tulajdonságai

A PLA tulajdonságaiban hasonlít a hőre lágyuló műanyagokra, azonban a hagyományos értelemben vett műanyagokkal ellentétben ez az anyag növényi keményítőből készül, ezért biológiai úton lebontható. Éppen ennek a tulajdonságának köszönhetően nyújthat jó alternatívát a hagyományos műanyagok kiváltására. A lebontás a hagyományos szóhasználat szerint a komposztálás, ami lehetővé teszi a felhasználást követően az újrahasznosítást. A PLA melletti érvként szól még, hogy az előállításához és a lebomlásához szükséges energia felhasználás mennyisége is lényegesen kevesebb, mint a hagyományos műanyagok esetében.

Mire kell figyelnünk a PLA termékeknél a felhasználásukat követően? Milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a PLA biológiai úton bomlásnak induljon?

A biológiai úton történő lebontás feltételei fontosak és befolyásolják a lebontás minőségét és idejét. A PLA alapanyagú termékek a felhasználást követően hulladékként kezelendők és gyűjtendők. Úgy, ahogy nekünk vásárlóként viszonylag újnak számít egy-egy PLA alapanyagú termék, úgy a hulladékkezeléssel és feldolgozással foglalkozó vállalatoknak is újdonság a biológiai úton lebomló hulladék, a technológia ezen a területen jelenleg is kialakulóban van. Külön felhívnánk a figyelmet arra, hogy a PLA hulladék nem keveredhet a szelektíven gyűjtött műanyagok közé, mert azok újrahasznosítását jelentősen nehezíti. Amennyiben a PLA kommunális hulladéklerakóba kerül, úgy a komposztáláshoz szükséges feltételek nem adottak, ugyanakkor az ilyen esetekben is lényegesen rövidebb a PLA alapú termékek elbomlási ideje, mint a hagyományos műanyagokénak.

Honnan ismerem fel, hogy a vásárolni kívánt termék PLA alapanyagból készül?

A PLA jelölést minden esetben kötelező feltüntetni a terméken, ez alól a szívószál képez kivételt, mely termékkategóriánál a jelzés a csomagoláson jelenik meg. Ha a képen látható jellel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a termék PLA alapanyagból készült. A jelzésen belül a 7-es szám az egyéb műanyagot jelöli egyébként, a PLA mellett ebbe a kategóriába tartoznak még az olyan műanyagok is, amelyekre nem igaz a környezetbarát tulajdonság. Ebben az esetben fontos, hogy figyeljünk az alsó PLA feliratra a jelölésen belül, az jelzi ugyanis, hogy az adott termék PLA-ból készült.

A szívószálnál akár tesztelhetjük is a vásárolt terméket: daraboljuk fel a szívószálat és helyezzük egy pohár vízbe. A hagyományos műanyag szívószál a feldarabolást követően lebeg a víz felszínén, a PLA szívószál darabok viszont elsüllyednek.

NatureFlex

A NatureFlex nevű anyag farostból előállított átlátszó, zsírálló alapanyag. A fa fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Az alapanyag ipari és otthoni komposztálásra is alkalmas. Masszív és sokoldalúan felhasználható átlátszó és ablakos tasakok készülnek belőle, melyek egyaránt használhatók hideg és meleg ételek csomagolásához.

Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a pálmalevél termékek?

Nemcsak a rendkívüli stabilitás jellemzi a pálmalevélből készült tányérokat és tálakat: ezek a termékek íztelenek, élelmiszer-biztonságosak, átlagon felül vízállók és fagyaszthatók. Emellett 220°C-ig hőállók és akár a mikróban is használhatók, a többi termékünkhöz hasonlóan pedig 100%-ig lebomlanak. Levesek és saláták tálalásához is kiváló, de bátran tárolhatunk rajta gyümölcsöket is. Nemcsak élelmiszerek tálalásához és tárolásához, de az otthonunk dekorációs eszközeként is használhatók a pálmalevélből készült termékek. Ez utóbbi esetében bátran portalaníthatjuk és tisztíthatjuk kivételes dekoreszközeinket vízzel. Noha kaphatók olyan pálmalevélből készült termékek, amelyek le vannak laminálva egy víz-, illetve zsírálló réteggel, az általunk forgalmazott pálmalevél tányérok és tálcák nem kapnak gyártás után semmilyen kezelést, így étkezések során többszöri használatukat nem javasoljuk..

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.