Valóban környezetbarát a PLA

Egyre nagyobb figyelmet szentelünk a környezetünk megóvásának, ebben pedig kulcsfontosságú szerepe van a médiának és ezt a területet képviselő szakértőknek. A téma felkapottságának saját tapasztalataim szerint azonban nemcsak pozitív vetülete van: elindult egy olyan folyamat, ami rendkívül sokat tud ártani a jelenlegi piac alakulásának. Sorra jelennek meg olyan cikkek és eszmefuttatások az egyes alternatív alapanyagokkal, például a PLA-val kapcsolatban (az alapanyagról bővebben itt olvashatsz), melyek azt próbálják bizonyítani, hogy ennek az alapanyagnak nincs helye a környezettudatos megoldásokban. Ebben a blogbejegyzésben ezekre a felvetésekre szeretnék reflektálni.

 

 

A PLA-ban, mint alternatív alapanyagban számos lehetőség rejlik


Úgy gondolom, hogy nem azt kellene megkérdőjelezni, hogy hasznosabb-e a PLA alkalmazása a műanyagénál, hanem arra kellene megoldást találni, hogyan lehetne a műanyag kiváltására használt PLA termékekből keletkezett hulladékot megfelelően kezelni. Jelenlegi fázisban – ami a piaci szereplők szűk körének több éves, áldásos munkáját dicséri – van miről beszélnünk. Jelenleg a PLA olyan szintű elterjedéséről van szó, ami indokolttá teszi a központi hulladékkezelési megoldás kialakítását.

 

 

Milyen felvetésekkel találkoztam a PLA-val kapcsolatban?


A PLA-t genetikailag módosított kukoricakeményítőből készítik: Ez a kijelentés ebben a formában nem igaz, nemcsak genetikailag módosított kukoricakeményítőből készíthetik, vannak más lehetőségei is a PLA előállításának.

 

A komposztálási vizsgálatokkal kapcsolatos felvetések: Az ilyen jellegű vizsgálatok valóban kizárólag az ipari komposztálásra terjednek ki, de központi kutatásokat és hiteles méréseket más körülmények között nehéz elvégezni.

 

A cikkek és rá érkező válaszok olvasgatása közben futottam bele az alábbi kijelentésbe:

 

Valaki találkozott már olyan emberrel, aki az erdőben látott eldobott PLA poharat, amit 1 évvel később ugyanott megtalált.

Egyfelől örülök, hogy a műanyagok útvesztőjében kiismerik magukat az emberek, az edukálás az Ökoterméknek is a szívügye. Másfelől remélem, hogy nem vártak újabb egy évet arra, hogy a hulladékot eltávolítsák az erdőből.
A kép bal oldalán lévő 7-es szám jelöli a műanyagok Egyéb kategóriáját, az alatta lévő PLA jelzi, hogy valóban ebből az alapanyagból készült a termék

 

Mi a helyzet a PLA otthoni komposztálásával?

A PLA termékek komposztálása otthoni komposztálási körülmények között is megvalósítható, csak a szabályokat be kell tartani. Tény, hogy a PLA termékek szerkezete, anyaga kevésbé áll ellen a környezeti hatásoknak, ezért lényegesen gyorsabban bomlanak le, mint a műanyagok. Ettől függetlenül a polcodon tárolt PLA termékek nem fognak csak úgy lebomlani, ha a PLA tárolásával kapcsolatos szabályokat betartod.

 

 

A jogi környezetet megvizsgálva látható, hogy a PLA-ra vonatkozó szabályok értelmezése az értelmezőtől függ.

A piacon találkozhattunk már komposztálható zacskóval is, aminek a komposztálhatóságával kapcsolatban nem merültek fel kérdések, pedig az is biopolimer. A PLA felhasználása során a komposztálás Európa országaiban szabályozott, csak mi vagyunk lemaradva. Élelmiszer biztonsági szempontból sincs okunk aggodalomra, a PLA termékek alkalmasak az élelmiszerek elsődleges csomagolására, egészség károsító hatásuk nincs.

 

A fentieket összefoglalva úgy gondolom, hogy a PLA-val kapcsolatos negatív értelmezés nagyrészt a gazdasági érdekek miatt jelentős, másrészt a kész megoldásokra váró felhasználók számára kényelmetlen, hogy PLA hulladék kezelésével még vannak teendők. Ezek a feladatok hihetetlen gyorsan körvonalazódnak és a megoldás felé viszik ezt az iparágat.

Sebestyén Tibor – Az Ökotermék márka alapítója és szakértője