Ökoarcként a Sziget fesztiválon

Gombamód nőnek ki a földből a fesztiválok, melyek után eddig általános dolog volt, hogy több tonna műanyag hulladékot kellett elszállítani. Viszont 2019-ben a zöld hullám maga alá gyűrte az óbudai szigetet is! Elindult a “Green Sziget” kampány. Ezzel az ország egyik legnagyobb fesztiválja nem csak hírverést akart magának a jól csengő környezettudatos hastages cikkek hadával, hanem komoly lépésekkel nyomult a fenntarthatóbb jövő irányába. Ráadásul az okosan felépített kampánnyal több fronton is támadtak. A hulladéktermelés minimalizálásán kivül, a fesztivál egész területén arra ösztönözték a látogatókat, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, többek között a vízfogyasztás csökkentésének fontosságára is felhívták a figyelmet. Tájékoztattak, hogy néhány tudatos döntéssel milyen változást érhetünk el és bizonyos termékekkel mennyire terheljük a környezetet. Ez nagyon fontos, mivel általában pont a lényeg marad el a környezettudatos gondolkodásra való figyelemfelhívással kapcsolatban. Mondjuk, hogy 1-1 terméknek vagy ételnek mi a pontos hozadéka, például a marhahús adagonként 3-15 kg-mal növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Mezei fesztiválozóként mentem be, de pillanatok alatt öko-turistává váltam! Nyakamban komposztálható öko-kulacs lógott, az egyik kezemben hordozható hamutartót fogtam (ez egy még nem formára fújt petpalack volt), a másikban re-pohárral egyensúlyoztam, hogy a tömeg ne sodorja ki a szíverősítőt a kezemből.

Már tavaly is trend volt a fesztiválokon a re-pohár (több fesztiválon is bevezették), szóval nem volt nagy meglepetés, hogy az eldobható műanyag helyett mindenki újrafelhasználható poharakban kapta az innivalót. Az már más téma, hogy ezt legtöbben a koncertek alatt elhagyták, vagy csak lusták voltak cipelni, így a végeredmény egyenlőre nem sokat javult, a kukában végezte a műanyag produktum.

Idén újdonság volt az útlevélbe gyűjtött pecsétekért járó ajándék.  Búzahántból készült, komposztálható és lebomló kulacsot ért, ami elég menő darab lett a fesztiválozók körében.. A szívószál természetesen kimaradt. Kivételt képzett, ha a vendég kifejezetten kérte, de erre  néhány pultnál létezett öko alternatíva, a lebomló szívószál. A szervezők feltünő, óriás molinókon hirdették a kampány részleteit, és minden ehhez fűződő dolgot hatalmas Green Szigetes pecséttel láttak el.

De az igazi öko-arc szigetlakók nem csak a hulladékgyűjtéssel óvhatták a környezetüket! A legfanatikusabbak alternatív kempingben hajthatták álomra a fejüket. Az áramellátást itt napelemekkel biztosították, az ivóvíz tisztított volt, a bútorok újrahasznosítottak voltak és még a mellékhelyiségek is víztakarékosan működtek.  Ezután már alap, hogy a koncerteket követően a kalóriákat is földbarát módon pótolhattuk. A csónakház mellett kapott helyet a “Mama earth eatery” ételudvar, ahol sok-sok vegán finomságból válogathattunk. Bizony, itt még a komposztálható ételmaradékokat is külön gyűjtőedénybe söpörhettük. Nagy örömünkre egyik partnerünk, a “VeganLove” is kitelepült ide, ahol az Ökotermékek lebomló tányéraiból és poharaiból fogyaszthattak a szigetlakók.

Összegezve, legnagyobb örömünkre nem csak a koncertek és a bulik voltak szuperek, de az elvárásainkat is megugrotta a fesztivál a “Green Sziget” kampányával.

Van még remény…!

 

Burghardt Petra