Nem minden környezetbarát, ami annak látszik!

Az elmúlt hónapokban napvilágot látott egy olyan teszt eredménye, ami arra mutat rá, hogy egyes környezetbarátnak hirdetett bambuszból készült poharak, nemcsak hogy nem óvják a környezetet, de még egészségkárosító hatásuk is lehet. Nevezhetnénk ezeket valamilyen rossz minőségű replikának? Igen! Ez a botrány világított rá arra, hogy mennyire fontos a választott termék eredete, hogy valóban biztonságos, minőségi terméket kapj. Ez olyan mintha egy híres szépségápolási márka kozmetikumának a koppintott változatát vásárolnánk meg, mert az pénztárcakímélőbb az eredeti változatnál. Természetesen ez a lemásolt változat már nem ment át szigorú teszteken, nem ellenőrzött körülmények között készült és az összetevők listája is csak homályosan látszik vagy nincs is feltüntetve. Ennek következtében fennáll a veszély, hogy allergiás reakció lép fel bőrünkön a terméktől. Hogy miért fontos ez az információ most nekünk? Az olcsóbb, de nem biztos forrásból származó, környezetbarátnak hirdetett termékek (például néhány bambuszpohár) hasonló veszélyeket rejthetnek. Ezek valójában bevizsgálatlanul, fontos teszteket megkerülve kerülhetnek a boltok polcaira. A kozmetikumokhoz képest azzal a különbséggel, hogy nem biztos, hogy azonnal fellép allergiás reakció, hanem csak később mutatkoznak meg az egészségkárosító hatásai. Pontosan ez a helyzet a fent említett, nemrég botrányba kevert bambuszpoharakkal is. A német Test magazin által készített teszt, számos gyártó termékeit vizsgálta, amiknek túlnyomó többsége elvérzett az ellenőrzésen. Két ponton csúsztak el a versenyzők. Nem voltak biológiailag lebonthatóak, illetve mérgező anyagot tartalmaztak. Mindkettő oka ugyanaz volt: a melamingyanta. A bambuszpohár készítéséhez két összetevőre van szükség: a bambuszra és valamilyen kötőanyagra, amitől formázható lesz az anyag. Sok pohárgyártó erre használta a melamingyantát, ami nem mellesleg a környezetet sem kíméli. Ez az anyag önmagában nem mérgező, de ha forró és savas környezet veszi körül (például kávét öntünk bele) az EU-s határértékeket meghaladó mennyiségű melamin oldódik ki belőle.

Az Ökotermék által is forgalmazott Naturesse márka kínálatában találkozhazunk bambusz alapanyagú termékekkel, de ezek a környezetbarát alternatívák semmilyen szinten nem köthetőek az említett “bambusz botrányhoz”. Ezeknek a gyártásához ugyanis kizárólag keményítőt használnak, így a melamin tartalmuk 0 és a Földre sincsenek negatív hatással. A Naturesse valamennyi terméke ugyanis EN 13432 tanúsítvánnyal rendelkezik, amely garantálja a maradékmentes komposztálhatóságot.

Szomorú, hogy a “replika” jelenség már környezetbarát termékeket is elérte, de ha már eljutottunk oda, hogy áldozunk a fenntarthatóbb jövőért, legyünk körültekintőek. Ne spóroljunk a minőségen, olvassuk el az apróbetűs részt és ne dőljünk be az okosan megtervezett marketing kampányoknak. Ha nem így teszünk, lehet többet ártunk vele, mint amennyit segítenénk.