Nejlonzacskók alternatívái

Ez egy érdekes és egyben izgalmas kérdés azok számára, akik tényleg végiggondolják ennek a döntésnek a következményeit. A világon a hulladékok jelentős része műanyag csomagolási hulladékokhoz kötődik. Ezek közül kiemelkedő mennyiséget képvisel a zacskók alkalmazása. A minap ezzel a kérdéssel foglalkozott a TV2 tények műsora amiben megkérdeztek
Engem, mint szakértőt a lehetséges alternatívákról. Papír zacskó, tasak közvetlenül a gyártótól itt..... A műsoridő rövidsége miatt nem lehetett kielégítő választ adni, valamint a szöveg megvágása miatt a lényeget sem igazán lehetett megragadni. A műanyagok csomagolásban betöltött fontos szerepe vitathatatlan és megkerülhetetlen jelenleg. A kérdés az, hogy a keletkezett hulladékkal mit lehet kezdeni. Zárójelben megjegyzem, hogy a hulladék attól függetlenül, hogy annak mi az anyaga keletkezni fog. A keletkező hulladék akkor is problémát okoz, ha az környezetbarát alapanyagú.

A hulladék mennyiségének a csökkentése kell, hogy az első feladat legyen. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, ha nem csomagolunk be semmit és semmit sem dobunk ki, mindent újrahasznosítunk. Ez egy megvalósíthatatlan cél. Kerülnünk kellene a felesleges csomagolási hulladék keletkezését úgy, hogy tudatosan készülünk azokra a tevékenységekre, ahol valószínűleg csomagolni fogunk. Ilyen tevékenység például a vásárlás. Lehet úgy vásárolni menni, hogy visszük magunkkal a saját szatyrainkat és dobozainkat a vásárolni kívánt termékeknek megfelelően.

A PET palackok újra hasznosítása megvalósítható és működő metodikával rendelkezik. A kockázat a PET újrahasznosítására nézve az, hogy össze keveredhet az új környezetbarát biológiai úton lebomló PLA termékekkel, melyek élelmiszer csomagolására is alkalmasak. Ezek a PLA termékek legelterjedtebbek az egyszer használatos poharak, evőeszközök és szívószálak területén. .Amennyiben ezeket össze keverjük a PET alapanyagú termékekkel a PET újrahasznosítását teszik lehetetlenné. A PLA összekeverése a PET termékkel szintén veszélyezteti a komposztálási folyamatot, ami a PLA esetében az újrahasznosítás fontos fázisa. Meg kell valósítani ezeknek a termékeknek a megkülönböztethetőségét, a fejlett hulladék kezelés megvalósítása érdekében. Visszatérve a nejlon zacskók kivonására az egyik alternatíva a PLA zacskók alkalmazása, amik biológiai úton lebomló termékek. Ahhoz, hogy ezek se szennyezzék a környezetet őket is gyűjteni kell. Az ideális megoldás az lenne, hogy ezeket a termékeket nem a kommunális hulladéklerakókba juttatnánk, hanem komposztáló üzemekbe.

Amennyiben a kommunális hulladéklerakókba jutnak, kevésbé okoznak kárt mint a műanyag termékek. A nejlon zacskók egyszer használatos alternatívája a papírzacskók és tasakok választása, amik szintén jó megoldást jelenthetnek. A papír termékek alkalmazása során törekedni kell arra, hogy környezetbarát alapanyagból készült terméket alkalmazzunk úgy, hogy az élelmiszer követelményeknek is megfeleljen az, ha azt élelmiszer csomagolására akarjuk alkalmazni. Papír zacskó, tasak közvetlenül a gyártótól itt..... A legjobb megoldás a korábban említett többször használható csomagolási megoldások alkalmazása, ahol az megvalósítható. Sebestyén Tibor ÖKOSYS Zrt