Mit érdemes tudni a cukornádról, mint alternatív alapanyagról?

A cukornáddal, mint a műanyagot helyettesítő alapanyaggal gyakran találkozhatunk a környezeti problémákkal foglalkozó cikkekben. A mai blogbejegyzésben többek között azt járjuk körbe, hogy a cukornád termékek jól bírják-e a hőt és az is kiderül, miért lopták be magukat a dizájnjukat tervező szakemberek szívébe.

A cukornád kapcsán Neked mi az első gondolatod?

Ahány ember, annyiféle opció és asszociáció, mi elsősorban a mindennapi életben gyakran használt cukorról szeretnénk néhány gondolatot megosztani Veled. Kezdjük a tényekkel: a világ cukorfogyasztása évente 180 millió tonnára tehető, melynek közel 70 százalékát cukornádból állítják elő, a maradék 30 százalékot pedig cukorrépából fedezik. A 2-5 méteres nád szárak feldolgozása után fennmaradó anyagot tüzelőanyagként hasznosítják, a világ cukorigényéből kiindulva pedig bőven keletkezik melléktermék. Ha a melléktermékként keletkező massza tisztításon megy keresztül, úgy 100 százalékig lebomló tányérok, poharak vagy dobozok készülhetnek belőle. Az Ökotermék kínálatában is számos cukornád alapú termékkel találkozhatsz. Érdekesség, hogy egyetlen szál cukornádból akár 50 darab tányér készülhet.

Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a cukornád rostjából készített termékek?

Bármilyen cukornád alapú termék alapszíne a fehér, de más színárnyalatban is találkozhatsz velük. A súlyukat tekintve könnyedek, ugyanakkor kellőképpen stabilak. Különleges tulajdonságuk még emellett, hogy a meleget és a melegítést (220°C-ig hagyományos és mikrohullámú sütőkben is lehet melegíteni), a hideget és a hűtést (-20°C) is jól bírják.

Az alap massza bármilyen formába könnyen önthető, így a kivitelezést illetően a dizájnerek szabadra engedhetik a fantáziájukat a cateringesek legnagyobb örömére. Kijelenthetjük, hogy sosem volt még ekkora választék a minőségi és exkluzív hatású termékekből, melyek a műanyagok lebomló alternatívájaként szolgálnak.

 

 

Mi történik a cukornád alapú termékekkel a használatukat követően?

Az erre a területre specializálódott cégek a termékek használása után, a tisztítást és darálást követően újra el tudják érni a biomassza állagot, amiből új termékek kelhetnek életre. A folyamat egy tányér esetében 2-3 alkalommal is bekövetkezhet egy évben. A cukornád alapú termékek ipari komposztálása során pedig olyan tápanyag készülhet, mely visszajuttatható a természetbe.

Nemcsak a vendéglátás, de a LEGO is alapanyagként tekint rá

A cukornád egy olyan jól működő alternatív alapanyag, ami könnyedén leválthatja a műanyag eszközöket nemcsak a vendéglátás területén, de a családi összejövetelek és sütögetések alkalmával is. A cukor iránti folyamatos igény miatt a melléktermékként keletkező masszából sem lesz hiány. A cukornád kiválóságát az is jelzi, hogy a LEGO is alapanyagként kezd tekinteni rá, a vállalat már túl van egy fejlesztésen, aminek az eredménye idén szembejöhet velünk a boltokban. Mi pedig külön örülünk, hogy egy ilyen nagy vállalat számára sem mindegy.