Mi az a PLA?

A műanyag hulladék mennyisége egyre égetőbb probléma a Földünkön, a témával kapcsolatos cikkekben pedig gyakran találkozhatunk a PLA rövidítéssel, mely a PolyLactic Acid (politejsav) mozaikszava. Az Ökotermék webshopjában is számos PLA anyagból készült pohár, szívószál és tál található. Ha felmerült már Benned a kérdés, hogy pontosan milyen alapanyag a PLA és milyen tulajdonságokkal rendelkezik, akkor jó helyen jársz, az alábbi blogbejegyzésben többek között ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

A PLA tulajdonságai

A PLA tulajdonságaiban hasonlít a hőre lágyuló műanyagokra, azonban a hagyományos értelemben vett műanyagokkal ellentétben ez az anyag növényi keményítőből készül, ezért biológiai úton lebontható. Éppen ennek a tulajdonságának köszönhetően nyújthat jó alternatívát a hagyományos műanyagok kiváltására. A lebontás a hagyományos szóhasználat szerint a komposztálás, ami lehetővé teszi a felhasználást követően az újrahasznosítást. A PLA melletti érvként szól még, hogy az előállításához és a lebomlásához szükséges energia felhasználás mennyisége is lényegesen kevesebb, mint a hagyományos műanyagok esetében.

PLA szívószál

Mire kell figyelnünk a PLA termékeknél a felhasználásukat követően? Milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a PLA biológiai úton bomlásnak induljon?

A biológiai úton történő lebontás feltételei fontosak és befolyásolják a lebontás minőségét és idejét. A PLA alapanyagú termékek a felhasználást követően hulladékként kezelendők és gyűjtendők. Úgy, ahogy nekünk vásárlóként viszonylag újnak számít egy-egy PLA alapanyagú termék, úgy a hulladékkezeléssel és feldolgozással foglalkozó vállalatoknak is újdonság a biológiai úton lebomló hulladék, a technológia ezen a területen jelenleg is kialakulóban van. Külön felhívnánk a figyelmet arra, hogy a PLA hulladék nem keveredhet a szelektíven gyűjtött műanyagok közé, mert azok újrahasznosítását jelentősen nehezíti. Amennyiben a PLA kommunális hulladéklerakóba kerül, úgy a komposztáláshoz szükséges feltételek nem adottak, ugyanakkor az ilyen esetekben is lényegesen rövidebb a PLA alapú termékek elbomlási ideje, mint a hagyományos műanyagokénak.

Honnan ismerem fel, hogy a vásárolni kívánt termék PLA alapanyagból készül?

A PLA jelölést minden esetben kötelező feltüntetni a terméken, ez alól a szívószál képez kivételt, mely termékkategóriánál a jelzés a csomagoláson jelenik meg. Ha a képen látható jellel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a termék PLA alapanyagból készült. A jelzésen belül a 7-es szám az egyéb műanyagot jelöli egyébként, a PLA mellett ebbe a kategóriába tartoznak még az olyan műanyagok is, amelyekre nem igaz a környezetbarát tulajdonság. Ebben az esetben fontos, hogy figyeljünk az alsó PLA feliratra a jelölésen belül, az jelzi ugyanis, hogy az adott termék PLA-ból készült.

 

 

A szívószálnál akár tesztelhetjük is a vásárolt terméket: daraboljuk fel a szívószálat és helyezzük egy pohár vízbe. A hagyományos műanyag szívószál a feldarabolást követően lebeg a víz felszínén, a PLA szívószál darabok viszont elsüllyednek.

 

 

Milyen esetekben használhatók a PLA alapanyagból készült termékek?

A PLA-ból készült termékek közvetlenül érintkezhetnek az élelmiszerekkel, ezért kiválóan alkalmasak élelmiszerek elsődleges csomagolására. A PLA azonban érzékeny a hőre, így meleg ételekhez és italokhoz nem ajánljuk. Ebből a tulajdonságából kifolyólag a PLA érzékeny a szállítás és raktározás során a hőhatásra, így körültekintően kezeljük, különösen a nyári időszakban. Ha kint felejtünk bármilyen PLA terméket a tűző napon, az rövid időn belül deformálódik. A PLA egy forradalmi lehetőség a műanyagok kiváltására úgy, hogy figyelembe vesszük a kezelésére és felhasználására vonatkozó szabályokat. Ha a PLA-val kapcsolatban további kérdés merülne fel Benned, keress minket az elérhetőségeink bármelyikén és csapatunk egyedi tanácsadással segít kiválasztani a Számodra megfelelő megoldást.