Összefoglaltuk a 2021-es év meghatározó eseményeit

Visszatekintve az elmúlt esztendőre, a 2021-es évet számos jelentős, olykor kihívással teli helyzet határozta meg. A sok megpróbáltatással fűszerezett évet mi mégis pozitívan értékeljük: az Ökotermék üzletágunk forgalma nőtt a korábbi évhez viszonyítva; több fontos stratégiai megállapodást kötöttünk a beszállítóinkkal, például a Vegware-rel. Az Energofish-sel közös kutatás-fejlesztési projektek indultak, emellett pedig a gyártási folyamatainkban is sok fejlődést könyvelhetünk el. Ugyanakkor nem mehetünk el az év főbb kihívásai mellett sem: a pandémia továbbra is az életünk része maradt; minket, illetve az ügyfeleinket is érintette a Szuezi-csatorna okozta ellátási probléma, amely a logisztikánk, valamint a raktározási folyamataink átgondolását eredményezte. Törekedtünk arra, hogy az ellátási problémák ellenére stabillá tegyük az ellátási láncunkat és a beszállítói kört, többek között a Vegware-rel kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően a Naturesse termékcsalád mellett Vegware termékekkel is át tudtuk hidalni a felmerülő ellátási problémákat. Sokat köszönhetünk az ügyfeleinknek is, rendkívüli rugalmassággal és nyitottsággal kezelték a kialakult helyzetet.

Az elmúlt egy év legnagyobb eseménye, hogy 2021. július 1-jétől tilos egyszer használatos műanyag termékeket forgalomba hozni az Európai Unióban. Több cikkben és interjúban is hangsúlyoztuk, hogy a bevezetett tilalom az egyszer használatos műanyag termékek felvásárlása miatt később fogja éreztetni a hatását. A piacon továbbra is jelen vannak ezek a termékek, meglátásunk szerint a piac szereplőinek még mindig sok a megválaszolatlan kérdése. A képet tovább árnyalja a 2021. július 3-án bevezetetett, jelölésekhez kapcsolódó rendelet, mely a HoReCa szempontjából a részben és kizárólag műanyagból készült poharakat érinti a leginkább. Nem feltétlenül volt felkészülve az új, teknősmintás poharak bevezetésére minden gyártó, így a kínálatból átmenetileg hiányoztak ezek a termékek. Arra is találhattunk példát, hogy a poharakon elhelyezett mintát matricával helyettesítették.

Az egyszer használatos műanyagokat többféle alapanyaggal van lehetőség helyettesíteni, például fával, cukornáddal, bambusszal vagy pálmalevéllel. A PLA esetében szintén sok a megválaszolatlan kérdés: az alapanyagot jelenleg műanyag kategóriába sorolják, de véleményünk szerint lehetnek még a szabályozásban változások. Vannak olyan típusú műanyagok, amelyek biológiai úton előállíthatók, de jelenleg a magas költségük mellett az elérhetőségük is korlátozott. Az egyszer használatos műanyagok leváltása után a többször használatos eszközök használata lenne kívánatos, ehhez elengedhetetlen a szemléletváltás. Éppen ezért tulajdonítunk olyan nagy jelentőséget az edukációnak.

A legnépszerűbb műanyag termékeket helyettesítő, komposztálható alapanyagok közé továbbra is a cukornád és a pálmalevél tartozik. A komposztálás az újrahasznosítás egyik formája, melynek egyik kulcsproblémája, hogy bizonyos csomagolóanyagok étellel szennyeződnek, így ellehetetlenítik az újrahasznosítást. A zsíros, szennyezett ételmaradékos csomagolóanyagokat, például a pizzásdobozokat nem lehet például a szelektíven gyűjtött papírhulladék közé tenni, a komposztálható termékek esetén ez a probléma kiküszöbölhető.

A HoReCa szektor is számos kihívással nézett szembe az elmúlt évben. A koronavírus számos szempontból változtatta meg az életünket és ez alól a HoReCa szektor sem kivétel: a vendéglátóhelyek a túlélés érdekében átálltak a kiszállításra. A szektorban megjelent egy tudatos fogyasztói réteg, amely szeretné tudni, hogy a fogyasztott étel milyen körülmények között készül és milyen összetevőket tartalmaz. Nagy érdeklődés övezi továbbá az élelmiszerrel szemben támasztott követelményeket is, például, hogy lehetőleg helyi legyen vagy hogy minél rövidebb ellátási láncon keresztül jusson el a fogyasztóhoz. A koronavírusnak köszönhetően kialakult helyzet új, fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokat is hozott a szektor számára. Az ételkiszállításra való átállás magával hozta az egyszer használatos műanyag elviteles dobozok használatának növekedését, amely generálja az ételkiszállítás környezetre gyakorolt hatása miatti növekvő aggodalmat. A csomagolások tekintetében számos megoldással találkozhatunk, egyre több vállalat helyettesíti a műanyag csomagolást innovatív alapanyagokból készült alternatívákkal. Véleményünk szerint a HoReCa szektorban jelenleg a leállás utáni legnagyobb kihívás a személyzethez kötődik. A szektor szereplőit az elvitelre való átállásban a minél szélesebb termékkínálat mellett azzal is tudjuk támogatni, hogy egyszerűbbé tesszük a beszerzésüket a pandémia és a kiszámíthatatlan piaci körülmények között.