Hogyan cseréljük le a műanyag termékeinket környezetbarátra?

Biztosak vagyunk benne, hogy ez a kérdés rengetegszer megfogalmazódott már az emberek fejében, de kevesen vannak azok, akik azt is tudják, hogyan kezdjenek neki. Mielőtt belemennénk a témába, fontos megjegyeznünk, hogy a műanyagmentes július, azaz a #plasticfreechallenge, milyen gyönyörű eredményeket ért el műanyagmentesítés terén. Viszont keserű pirula az örömre, hogy a nem újrahasznosítható hulladékok július hónapon kívül még a maradék 11-ben is rombolják a Föld ökoszisztémáját. Az év 365 napján gyűlik a kupac, a hosszú távú károk megelőzéséhez, pedig nem elég 31 környezetbarát módon töltött nap.

A #plasticfreejuly kezdeményezés felhívása

A #plasticfreejuly 2019-es felhívása

Kép forrása: https://www.plasticfreejuly.org/ 

Szóval milyen lehetőségeink vannak, hogy integráljuk hétköznapjainkba a zöld gondolkodást? Rövid távon könnyű búcsút inteni a Föld egyik legnagyobb rombolójának, mumusának, viszont az életvitelszerű műanyagmentesítéshez már egy kis felkészülésre és körültekintésre is szükség van. Érdemes azzal kezdeni, hogy leülünk és körülnézünk, milyen olyan nem újrahasznosítható tárgyak vesznek minket körül, amit le tudnánk cserélni. Flakonok, fülpiszkálók, habkartonok, mindenféle kimérős termék csomagolása. Kezdhetjük a leszokást drasztikusan vagy haladhatunk lépésenként is a cél felé. Kezdésnek mindenképpen szerezzünk be vászonyszűtyőket, és keressük elő a kemény műanyag dobozainkat, hiszen a jövőben jó, ha ezekkel felszerelkezve indulunk neki a bevásárlásnak. Zsebeljük be a támogató bólogatásokat és mondatokat, amikor a csemegepultban az eldobható csomagolás helyett saját dobozunkba kérjük a szeletelt szalámit és a párizsit.

Világszerte sok áruházlánc hirdeti a környezettudatosságát. Külföldön néhány szupermarketben már léteznek úgynevezett “zöld zónák”, ahonnan 100%-ban műanyagmentesen vásárolhatunk, de már itthon is akad erre hasonló példa. Pár éve megnyitott Magyarország első csomagolásmentes boltja, ahol rengetegféle kimérős árut tudunk vásárolni. A “normál” boltokhoz képest itt annyi különbséggel, hogy a tárolót, amiben elvisszük a zöldséget, gyümölcsöt, rizst vagy babot, magunknak kell vinni. Ezenkívül a zöld gondolkodásban jópár hazai üzletlánc is úttörő szerepet vállalt. Itt vásárolhatunk olyan üdítőket, amiknek a palackjai már újrahasznosított műanyagból készültek (ezt általában feltüntetik az üvegen). Való igaz ezek még mindig műanyagból vannak, de ha használat után mi is figyelünk az útjára, az ökológiai lábnyomunk nem fog nőni tőle.

Az üdítő gyártó palackozó gyárak mellett sok más típusú élelmiszer márka is letette a voksát a fenntarthatóbb jövő mellett. A NESQUIK például az év elején bejelentette, hogy komoly lépéseket tesz a felé, hogy teljesen mentesítsék a műanyag termelést gyáraikban. Már le is gördültek az első újrahasznosított papír csomagolású kakaóporok a futószalagról.

Kép forrása:https://www.nestle.com/media/news/nesquik-launches-all-natural-cocoa-powder-in-recyclable-paper-packaging 

Ugye, hogy nincs is olyan nehéz dolgunk a törekvésben, hogy ne fulladjunk bele a kommunális hulladékba. Kis odafigyeléssel 1-2 hónap leforgása alatt teljesen ignorálhatjuk a nem újrahasznosítható hulladékokat a háztartásunkból. Ha otthon már rend van a szemetesünkben, ideje a vállalkozásunkat is ráncba szedni a környezettudatosság terén. Te is egy vendéglátóegység tulajdonosa vagy? Akkor kiemelten nagy szerepet játszol a Föld egyre fogyó idejének növelésében vagy megrövidítésében. Amennyiben az üzleted már 100%-ban öko, nagyon büszke lehetsz magadra, hiszen azon zászlóshajók egyike vagy, aki már megtette a fenntarthatóbb jövő felé a legfontosabb lépést. Ha viszont még nem, az alábbi linken lépésenként tájékozódhatsz milyen módon állj neki a folyamatnak, az útmutatót akár le is töltheted: https://www.okotermek.hu/hogyan-csereljuk-le-muanyag-termekeinket-kornyezetbaratra